Ντοματάκι Σαντορίνης: στο μικροσκόπιο το DNA του!

Για πρώτη φορά θα αναλυθεί το σύνολο των γονιδίων στο ντοματάκι Σαντορίνης από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) στο πλαίσιo του ερευνητικού προγράμματος NUTRITOM.

Ντοματάκι Σαντορίνης

Ντοματάκι Σαντορίνης

Τα γονίδια από το… πεντανόστιμο ντοματάκι Σαντορίνης ψάχνουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ!  Η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του προγράμματος NUTRITOM, αναλύει για πρώτη φορά, το σύνολο των γονιδίων από το ντοματάκι Σαντορίνης για να κατανοήσει και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά εκείνα που το κάνουν να ξεχωρίζει ως ποικιλία!

Η ερευνητική ομάδα του ΙΝΕΒ, δουλεύοντας με τεχνικές αλληλούχισης του συνόλου των γονιδίων φυτών και ζώων, επιχειρεί να κατανοήσει το ρόλο των γονιδίων αλλά και να δημιουργήσει τα μοριακά εργαλεία που θα επιτρέψουν να βελτιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ποικιλιών ντομάτας, αυξάνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα αλλά και την προστασία του προϊόντος.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αναπτύσσονται υποδομές και πρωτοποριακά εργαλεία βιοπληροφορικής που δίνουν τη δυνατότητα γρήγορης ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data Analysis) για τη λεπτομερή και σε βάθος κατανόηση των γενετικών παραμέτρων, οι οποίες επηρεάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων.

Τα βασικά αποτελέσματα των μελετών έχουν προοπτική μεταφοράς σε βελτιωτικά προγράμματα υψηλής οικονομικής σημασίας για τη χώρα, αποσκοπώντας έτσι στην υποστήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να προστατεύσουν τις παραγωγές τους.

Η εν λόγω έρευνα, η οποία συνδυάζει την αγρο-βιοτεχνολογία με τη βιοπληροφορική και τις υπολογιστικές τεχνολογίες αιχμής, συντονίζεται από τον ερευνητή του ΙΝΕΒ Δρ Α. Αργυρίου και υποστηρίζεται στον τομέα της Βιοπληροφορικής από τη Λέκτορα ΑΠΘ Ιωάννα Χουβαρδά στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Πληροφορικής Βιο-δεδομενων του ΙΝΕΒ, που διευθύνει ο Καθηγητής Νίκος Μαγκλαβέρας.

Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ συμβάλλει δυναμικά με καινοτόμο έρευνα στην προστασία μιας πλειάδας ελληνικών προϊόντων από ελληνικές αυτόχθονες φυλές ζώων, ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, οσπρίων και ελιάς δημιουργώντας παράλληλα βάσεις δεδομένων για μελλοντική χρήση από ενδιαφερόμενους φορείς.

Το περίφημο ντοματάκι Σαντορίνης εντάχθηκε προ ολίγων μηνών στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Η μικρόκαρπη ντομάτα Σαντορίνης, γνωστή ως «ντοματάκι Σαντορίνης» είναι μια ποικιλία του φυτού με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και γεύση που ευδοκιμεί στο νησί των Κυκλάδων. Λόγω του άνυδρου εδάφους του νησιού, το ντοματάκι που πολλές φορές δεν ξεπερνάει το μέγεθος κερασιού, έχει τέτοια νοστιμιά που κάποια στιγμή υπήρχαν 10 εργοστάσια που παρήγαγαν ντοματοπελτέ τύπου Θήρας για εξαγωγή. Ειδικά στις αρχές του 20ου αιώνα το Σαντορινιό ντοματάκι ήταν το κύριο εξαγωγικό προιόν της Σαντορίνης μαζί με τη Θηραϊκή γη. Αυτή τη μικρή βιομηχανία την κατέστρεψε ο σεισμός του 1956 αλλά και ο ανταγωνισμός που δεν τον άντεξε η χαμηλή στρεμματική απόδοση της Σαντορινιάς ντομάτας. Σήμερα το ντοματάκι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά προιόντα της Σαντορίνης και υπάρχει ένα εργοστάσιο πελτέ του συνεταιρισμού της Σαντορίνης.