Ιωάννινα 2021 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Dec03

Tags

Related Posts

Share This

Ιωάννινα 2021 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ιωάννινα 2021 Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής για την πόλη των Ιωαννίνων και την Ήπειρο ολόκληρη.

Εκδήλωση παρουσίασης της ταυτότητας για την υποψηφιότητα των Ιωαννίνων για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Grand Serai.

To δικαιούμαστε εμείς οι Ηπειρώτες περισσότερο από όλους τους άλλους Έλληνες. Θα είμαστε όλοι στο πλευρό σας. Η Ήπειρος και η πρωτεύουσά της τα Γιάννενα είναι ταυτισμένα με τον πολιτισμό.

Με τίτλο Here and Beyond – Υπερβαίνοντας το «εδώ», η κεντρική ιδέα για τα Ιωάννινα-Ήπειρος 2021 είναι μία προτροπή να σκέφτεσαι, να δρας, να ζεις “πέρα από”.

Πέρα από το γνωστό, το οικείο, το προφανές.

Η κεντρική ιδέα Here and Beyond – Υπερβαίνοντας το «εδώ», μας αποτίνει μία πρόσκληση διερεύνησης της κυριολεκτικής και μεταφορικής έννοιας του τόπου, της σύνδεσής του με τον κόσμο και της υπέρβασής του.

Παράλληλα μας προκαλεί να ξεπεράσουμε ό,τι μας περιορίζει τις δυνατότητες: τα φυσικά όρια, τον εαυτό μας, τους φόβους, τις συνθήκες, τα δεδομένα, τα καθιερωμένα, το κατεστημένο, τα σύνορα, το φυσικό κόσμο.

Ένθερμη ήταν η υποδοχή του Ιωαννιτών στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Ιωάννινα-Ήπειρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015. Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Serai, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας παρουσίασε την ταυτότητα της πρωτοβουλίας διεκδίκησης και την κεντρική ιδέα της πρότασης πολιτιστικού προγράμματος.

Εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης συγκυρίας, ο Δήμαρχος, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Νικαίτη Κοντούρη και η Επιτροπή Διεκδίκησης πραγματοποίησαν την από μέρες προγραμματισμένη εκδήλωση ως μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας, σιγουριάς και βεβαιότητας για το Ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας και τα Ιωάννινα 2021.

Με τον τίτλο Here and Beyond – Yπερβαίνοντας το «Eδώ», το πολιτιστικό πρόγραμμα της υποψηφιότητας Ιωάννινα 2021 δομείται με στόχο την υπερ-τοπική, ευρωπαϊκή διάσταση και ακτινοβολία.

Σε αυτήν την προσπάθεια συστρατεύονται όλη η Ήπειρος, η Περιφέρεια, το σύνολο των Δήμων, Πανεπιστήμιο, Επιμελητήρια, φορείς, προσωπικότητες από όλους τους χώρους της πνευματικής και κοινωνικής ζωής και οργανώσεις της αποδημίας, ενώ αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν οι εθελοντές.