Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου

Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης που τιμήθηκαν με την πιστοποίηση EFFE 2015-2016, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Φεστιβάλ

Η πλατφόρμα EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης που τιμήθηκαν με την πιστοποίηση EFFE 2015-2016. Μετά από μια διαδικασία εντατικής αξιολόγησης από εθνικούς εμπειρογνώμονες και μια διεθνή κριτική επιτροπή, 761 φεστιβάλ από 31 χώρες ανήκουν πλέον στην πρώτη γενιά των πιστοποιημένων φεστιβάλ με τη σφραγίδα της EFFE. Ο online οδηγός για τα πιστοποιημένα φεστιβάλ της Ευρώπης 2015-2016 θα είναι διαθέσιμος στις αρχές του καλοκαιριού.

Η EFFE – «Η Ευρώπη για τα Φεστιβάλ, τα Φεστιβάλ για την Ευρώπη», που ίδρυσε η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ Τέχνης, είναι μία πύλη, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους επαγγελματίες του χώρου, ώστε να ανακαλύψουν και να δικτυωθούν με άλλα φεστιβάλ της Ευρώπης. Πρόκειται για μια νέα διεθνή πλατφόρμα που συνδέει φεστιβάλ τα οποία είναι βαθιά προσηλωμένα στις τέχνες, τις κοινωνίες στις οποίες ανήκουν και τις ευρωπαϊκές αξίες. Η πλατφόρμα προσκαλεί το κοινό, σε όλο τον κόσμο, να έχει πρόσβαση στην πιο πρόσφατη ενημέρωση που αφορά στα φεστιβάλ και να συμμετέχει σε τέτοιου είδους διοργανώσεις σε όλη την Ευρώπη. Πάνω απ ‘όλα, η EFFE αναγνωρίζει την τεράστια υπεροχή αυτών των φεστιβάλ σε ότι αφορά την καθημερινή προσφορά τους, σε όλη την Ευρώπη.

Μετά από ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους διοργανωτές να υποβάλουν αίτηση για την πιστοποίηση EFFE 2015-2016, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014, εκατοντάδες φεστιβάλ υπέβαλαν αιτήσεις για να αποδείξουν την προσήλωσή τους στα τρία κριτήρια για τη λήψη της πιστοποίησης, που ήταν τα εξής: 1. η καλλιτεχνική δέσμευση, 2. η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας σε αυτά και 3. οι διεθνείς και παγκόσμιες προοπτικές τους. Οι εθνικοί εμπειρογνώμονες, που διορίστηκαν από τα εθνικά σημεία επαφής της EFFE (για την Ελλάδα το Ίδρυμα Κακογιάννη), για το άνοιγμα προς τα φεστιβάλ σε κάθε χώρα, βαθμολόγησαν τις αιτήσεις και παρουσίασαν τα αποτελέσματα σε μία διεθνή επιτροπή που ανακήρυξε τους δικαιούχους της πιστοποίησης EFFE 2015-2016, το Μάιο του 2015.

Ο πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής της EFFE, Vincent Baudriller και Διευθυντής του Θεάτρου της Λωζάνης Vidy, πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, δήλωσε: «…Από τα παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ, στα πιο εκλεκτικά πολιτιστικά γεγονότα που είναι περισσότερο γνωστά στους μυημένους, μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα ποιοτικών φεστιβάλ περιλαμβάνονται σε αυτή την πλατφόρμα».

Όλες οι πιστοποιημένες διοργανώσεις EFFE 2015-2016 θα παρουσιαστούν σε ηλεκτρονικούς και έντυπους οδηγούς από τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό το μοναδικό εργαλείο επεκτείνει την εμβέλεια των ευρωπαϊκών φεστιβάλ πέρα ​​από τα σύνορα, δημιουργώντας νέες γέφυρες μεταξύ της κοινότητας των φεστιβάλ αλλά και μία νέα πρόσβαση του κοινού στα επερχόμενα φεστιβάλ.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, κ. Darko Brlek είπε: «Η πλατφόρμα EFFE είναι ένα αληθινό δώρο για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την απίστευτη ποικιλομορφία του που ζει στα φεστιβάλ της Ευρώπης».

H πλατφόρμα EFFE είναι αποτέλεσμα πολλών ετών εντατικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έδωσαν την εντολή στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Φεστιβάλ, που έχει έδρα στις Βρυξέλλες, για την ίδρυση της.

Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου, είναι πλέον μέλος της πλατφόρμας EFFE και φέρει τη σχετική πιστοποίηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προοπτική και περαιτέρω προβολή και αναγνώριση του.