Επέστρεψε η Κυκλαδίτισσα στην Ελλάδα Jun10

Tags

Related Posts

Share This

Επέστρεψε η Κυκλαδίτισσα στην Ελλάδα

Κυκλαδίτισσα

Κυκλαδίτισσα

Κλίμα συγκίνησης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Δυο εξαιρετικά σπαράγματα του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού θα εκτίθενται πλέον στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μετά την τελετή επαναπατρισμού τους που διεξήχθη την Παρασκευή 6 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο ειδώλιο και ένα τηγανόσχημο σκεύος.

Το ειδώλιο χρονολογείται στο 2700- 2400/2300 πΧ και προέρχεται από την Αμοργό ενώ το τηγανόσχημο σκεύος έχει διάμετρο 18 εκατοστών και διακοσμείται με ανάγλυφη αλληλοσυνδεόμενη σπείρα, η οποία κατανέμεται με ακρίβεια στην επιφάνεια του αγγείου. Χρονολογείται και αυτό στο διάστημα από 2700- 2400 έως 2300 πΧ.

«Ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου, που σήμερα εορτάζουμε, είναι μια επιτυχία για την Ελλάδα και για τη Γερμανία. Μια νίκη της ουσιαστικής αντίληψης του πολιτισμού ως ενός συνεκτικού δεσμού των συγχρόνων κοινωνιών, ως ενός συστατικού που δε χωρίζει, αλλά ενώνει τους λαούς και τη θεσμική τους εκπροσώπηση» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος στον χαιρετισμό του.

«Το κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης εφαρμόζει τις σύγχρονες αποφάσεις εναντίον της αρχαιοκαπηλίας και ασπάζεται την άποψη πως, αρχαιότητα της οποίας η νόμιμη καταγωγή δεν αποδεικνύεται, πρέπει να επιστρέφεται. Ακόμα και η αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του αντικειμένου», τόνισε ο υφυπουργός του υπουργείου Επιστήμης, Έρευνας και Πολιτισμού του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, Γιούργκεν Βάλτερ.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης καθώς και στελέχη του Κρατικού Μουσείου της Βάδης στην Καρλσρούη, το οποίο, μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις, αποφάσισε να επιστρέψει τις δυο αρχαιότητες, όταν αποδείχθηκε ότι είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα.

Δ.Α.