Ιερό νησί ανακηρρύσεται η Μήλος

Μήλος Κατακόμβες

Μήλος Κατακόμβες

Ιερό νησί ανακηρρύσεται η Μήλος, λόγω της ύπαρξης του μοναδικού πρωτοχριστιανικού μνημείου των Κατακομβών, το προσεχές Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιουνίου, με σειρά εκδηλώσεων που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολης της Σύρου και ο Δήμος Μήλου, τις οποίες θα τιμήσει με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Η έναρξη θα γίνει το Σάββατο στις 10π.μ. με ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο “Γεώργιος Ηλιόπουλος”, στην οποία θα γίνουν ομιλίες και αναλύσεις απο έγκριτους επιστήμονες σχετικά με την ανάδειξη  της μεγάλης θρησκευτικής και αρχαιολογικής αξία των Κατακομβών της Μήλου, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης και ενδιαφέροντος, όχι μόνο χιλιάδων προσκυνητών ανά τον κόσμο, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Η επίσημη τελετή υποδοχής του Αρχιεπισκόπου θα γίνει στις 7 μμ της ίδιας ημέρας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τρυπητής, παρουσία πολλών Μητροπολιτών, ενώ τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος. Θα ακολουθήσει ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου, μετά το πέρας του οποίου θα οργανωθεί πολιτιστική εκδήλωση με τη  συμμετοχή πολλών φορέων του νησιού.

Την Κυριακή το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Μήλου κ. Δωρόθεος Β’ θα προσφωνήσει τον Μακαριώτατο και από του Άμβωνος, ενώπιον και του Εκπροσώπου της Κυβερνήσεως, θα αναγνωσθούν τα Συνοδικά Έγγραφα και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα περί ανακηρύξεως της Μήλου ως ΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ.
Ο Μητροπολίτης Σύρου και Μήλου κ. Δωρόθεος Β΄ και ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης ευχαριστούν όλους όσους βοήθησαν στο να πραγματοποιηθούν οι λαμπρές εκδηλώσεις για τον εορτασμό αυτού του ιστορικού γεγονότος.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

10 π.μ. – 1 μ.μ.  Γ’ Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: “Κατακόμβες της Μήλου Παλαιοχριστιανικό Μνημείο μοναδικής και πολιτιστικής αξίας” στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ”.

7 μ.μ. ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΡΥΠΗΤΗΣ

Επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β ́, συνοδευομένου υπό των Σεβ.Μητροπολιτών Διδυμοτείχου κ.Δαμασκηνού, Βρεσθένης κ.Θεοκλήτου, Καισαριανής κ.Δανιήλ, Πειραιώς κ.Σεραφείμ, Σερρών κ.Θεολόγου, Σιδηροκάστρου κ.Μακαρίου, Χαλκίδος κ.Χρυσοστόμου, Κερκύρας κ.Νεκταρίου, Ζιχνών κ.Ιεροθέου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Μεσσηνίας κ.Χρυσοστόμου, Θηβών κ.Γεωργίου, Παροναξίας κ.Καλλινίκου, Ιλίου κ.Αθηναγόρα, Κηφισίας κ.Κυρίλλου, Λαγκαδά κ.Ιωάννου, Ιερισσού κ.Θεοκλήτου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Διαυλείας κ.Γαβριήλ, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, προς τούτο προσκληθέντων στα Προπύλαια του Ναού, κατά την οποία τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, και εν συνεχεία ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου.

Μετά το πέρας του Εόρτιου Εσπερινού, στον αύλειο χώρο του Ναού θα λάβει χώρα πνευματική-πολιτιστική εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχουν η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα παιδικά χορευτικά συγκροτήματα Σχολείων της Μήλου, το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Δήμου Μήλου, η χορωδία «ΕΥΦΩΝΟΝ» του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου Θεσσαλονίκης και η παιδική χορωδία του Δήμου Μήλου «ΜΗΛΙΩΝ ΤΕΧΝΕΣ». Παραδοσιακή δοχή προς όλους τους παρισταμένους από τα μέλη της «Φιλοπρόοδου Αδελφότητος Τρυπητής».

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΡΥΠΗΤΗΣ

7:15 π.μ. Έναρξη Όρθρου

7:45 π.μ. Πρωθιεραρχική χοροστασία

8:30 π.μ. Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β’, άγοντος κατά την αυτήν ημέραν τα ονοματήριά Του Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Μήλου κ. Δωρόθεος Β’ θα προσφωνήσει τον Μακαριώτατο και από του Άμβωνος, ενώπιον και του Εκπροσώπου της Κυβερνήσεως, θα αναγνωσθούν τα Συνοδικά Έγγραφα και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα περί ανακηρύξεως της Μήλου ωςΙΕΡΑΣ ΝΗΣΟΥ Στον Ναό θα βρίσκονται σε προσκύνηση οι περίπυστες Θεομητορικές εικόνες της Παναγίας Κορφιάτισας, Προστάτιδος της νήσου Μήλου, και της Παναγίας Οδηγητρίας, Πολιούχου Κιμώλου, ως και τα ιερά λείψανα του Αγ.Παντελεήμονος (τιμία κάρα) και της Οσίας Μεθοδίας (τιμία κάρα), τα οποία θα διακομιστούν προς ευλογία των πιστών από την Άνδρο και την Κίμωλο.

Τους εόρτιους ύμνους θα αποδώσει η χορωδία «ΕΥΦΩΝΟΝ» του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Στυλιανού Ζ.